خدایا برای روزه حقیقی و عبادت صادقانه و خالصانه یاری کنندهام باش و مرا از بیهودگی و گناه دور کن ...
اَللّهُمَّ اَعِنّى فیهِ عَلى صِیامِهِ وَقِیامِهِ
وَجَنِّبْنى فیهِ مِنْ هَفَواتِهِ وَ اثامِهِ
وَارْزُقْنى فیهِ ذِکْرَکَ بدَوامِهِ
بِتَوْفیقِکَ یاهادِىَ الْمُضِلّینَ.
خدایا مرا در این روز بر روزه گرفتن و عبـادت یاری فرما
و در آن از بیهودگى و گناهان دور نما
و توفیقی ده که همواره به یادت باشم
ای هدایت کننده گمراهان
مصون ماندن از لغزش و گناه، توفیق یاد و ذکر همیشگی خداوند متعال ، بهره مندی از روزه واقعی و عبادت خالصانه خالق هستیبخش مواردی هستند که با دعای روز هفتم ماه مبارک رمضان از خداوند متعال طلب می کنیم .
دوری از لغزش و گناه
همه ما در طول روز و در شرایط و موقعیتهای مختلف خواسته یا ناخواسته اعمالی مرتکب و یا افکاری از ذهنمان میگذرد که گناه آلود بوده و متأسفانه هرقدرهم که کوچک باشند در پرونده اعمالمان ثبت و ضبط می شوند .
همین گناهان به ظاهر ریز و کوچک، رفته رفته سنگین و بزرگ شده و جبران آنها نیز به همان نسبت سخت و دشوار خواهد بود . لذا شایسته و ضروری است برای پرهیز از قرار گرفتن در چنین وضعیتی، نهایت تلاش را برای دورماندن از هرگونه اشتباه، خطار و گناه داشته باشیم.
و از آنجا که نفس سرکش همواره انسان را به گناه سوق میدهد و مقابله با آن نیرویی بسیار قوی و اراده ای بسیار جدی می خواهد، برای پیروزی در این مسیر لازم است که خالق هستی را به کمک طلبیده و از او بخواهیم که به ما نیرویی قوی عطا و برای دور ماندن از گناه، یاری امان کند .
نکته دیگر در این راستا، طلب بخشش و استغفار قلبی است تا خداوند رحیم و بخشایشگر از سر تقصیرات ما گذشته ، شامل محبت و کرمش شویم .
الَّذِینَ یَجْتَنِبُونَ کَبَائِرَ الْإِثْمِ وَالْفَوَاحِشَ إِلَّا اللَّمَمَ إِنَّ رَبَّکَ وَاسِعُ الْمَغْفِرَةِ هُوَ أَعْلَمُ بِکُمْ إِذْ أَنشَأَکُم مِّنَ الْأَرْضِ وَإِذْ أَنتُمْ أَجِنَّةٌ فِی بُطُونِ أُمَّهَاتِکُمْ فَلَا تُزَکُّوا أَنفُسَکُمْ هُوَ أَعْلَمُ بِمَنِ اتَّقَى . آنان که از گناهان بزرگ و زشتکاریها جز لغزشهاى کوچک خوددارى مىورزند پروردگارت [نسبت به آنها] فراخآمرزش است وى از آن دم که شما را از زمین پدید آورد و از همانگاه که در شکمهاى مادرانتان [در زهدان] نهفته بودید به [حال] شما داناتر است پس خودتان را پاک مشمارید او به [حال] کسى که پرهیزگارى نموده داناتر است.(سوره نجم، آیه 32)
فَإِن زَلَلْتُمْ مِّن بَعْدِ مَا جَاءتْکُمُ الْبَیِّنَاتُ فَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ عَزِیزٌ حَکِیمٌ . و اگر پس از آنکه براى شما دلایل آشکار آمد دستخوش لغزش شدید بدانید که خداوند تواناى حکیم است .(سوره بقره، آیه 209)هنماى گمراهان. شرح دعای روز هفتم ماه رمضان «اللهم اعنی فیه علی صیامه و قیامه و جنبنی فیه من هفواته و اثامه و ارزقنی فیه ذکرک بدوامه، بتوفیقک یاهادی المضلین» ای خدا مرا در این روز به روزه و اقامه نماز یاری کن و از لغزشها و گناهان دور ساز و ذکر دائمی نصیبم فرما به توفیق بخشی خود ای راهنمای گمراهان.
روزه چیست و چه فوایدی دارد؟! روزه طبق آنچه در لغت و رسالههای عملیه آمده است، عبارت است از: خودداری کردن شخص از خوردن و آشامیدن و دیگر مبطلات روزه (که در رسالههای عملیه ذکر گردیده است) و نیز پرهیز از گناهان اعضا و جوارح و در نهایت هرگونه خودداری قلبی شخص روزهدار از توجه به غیر خداوند.
برای روزه فواید و آثار زیادی ذکر گردیده است که به بعضی از آنها اشاره میگردد. 1- یکی از فوائد روزه در اسلام تندرستی است. چنانچه پیامبر گرامی اسلام(ص) فرمودند: «روزه بگیرید تا سالم بمانید.» (بحار، ج 93، ص 255) و هرچه که علم بیشتر پیشرفت میکند، ابعاد مختلفی از فواید روزهداری معلوم میگردد. 2- سپر در برابر آتش جهنم است. حضرت رسول اکرم(ص) میفرمایند: «الصوم جنه من النار»؛ روزه سپری در مقابل آتش جهنم است. (وسائل، ج 7، ص 285) 3- مایه اجابت دعا. رسول خدا(ص): «لا ترد دعوه الصائم؛ دعای روزهدار رد نمیشود» (بحار، ج 93، ص 256) 4- باعث بخشیده شدن گناهان. رسول خدا(ص) میفرمایند: هرکس ماه رمضان را برای خدا روزه بدارد، تمام گناهانش آمرزیده میشود. (تفسیر مراغی، ج2، ص 69) 5- باعث میشود فرشتگان برایش دعا کنند. رسول گرامی اسلام(ص) دراینباره میفرمایند: خداوند فرشتگان خود را موظف کرده است که برای روزهداران دعا کنند. (بحار، ج 93، ص 285) البته اینها و دهها فایده دیگر که در آیات و روایات ذکر گردیده، اشارهای بود به فواید و آثار فردی روزه. برای روزه فواید اجتماعی فراوانی ذکر گردیده که به بعضی از آنها اشاره میشود؛
1- روزه باعث تحریک انسانها نسبت به همنوع خود میشود! چنانکه در روایتی آمده است: خداوند روزه را واجب کرد تا ثروتمندان و فقرا را همسان سازد. (وسائل، ج 7، ص 2) روزه باعث میشود تا ثروتمندان طعم تشنگی و گرسنگی را چشیده و به یاد فقرا و مستمندان بیفتند تا بدینوسیله عاطفه آنها تحریک شده و بخشی از درآمد خود را به آنان اختصاص دهند.
2- روزهداری باعث خودداری شخص از خیلی از جرائم و صفات زشت اخلاقی و اجتماعی میگردد. از جمله آنها: دروغ، مجادله و درگیری، غیبت، تهمت، فحش، سرزنش و خشم، مردمآزاری، معاشرت با مفسدان، سخنچینی، حرامخواری و... است بیتردید هر یک از این گناهان که کنترل شود، باعث جلوگیری از آسیبهای فراوان اجتماعی شده و باعث آرامش آن میگردد. «و ذکر دائمی را نصیبم فرما» باید دانست قرآن کریم علاوه بر ذکر زبانی، ذکر قلبی و یاد درونی را میستاید. ذکر و فکر، همراه یکدیگر ارزش است. متأسفانه کسانی که ذکر میگویند، ولی اهل فکر نیستند و کسانی اهل فکر هستند ولی اهل ذکر نیستند! ذکر یکی از نمونههای روشن عبادت است و ذکر خدا و نعمتهای او، زمینه شکر و سپاس است، چنانکه غفلت از یاد خدا، مایه کفران است. ذکر یک نوع حضور قلبی است که اثرات زیادی برای ذاکر دارد، از جمله؛ باعث توکل، معرفت، شکر، توجه دائمی به خداوند و جلوگیری از لغزش و گناه، محبت نسبت به قلب هستی یعنی خداوند، امید و رجاء و... میشود. ذکر مقام انسان را تا جایی بالا میبرد که میفرماید: تو یاد من باش، تا من هم یاد تو باشم. (فاذکرونی اذکرکم - بقره آیه 152)